Nuccio Ordine

Nuccio Ordine

Nuccio Ordine (Diamante, Itàlia, 1958) és professor de Literatura italiana a la Universitat de Calàbria i autor de diversos llibres, bona part d’ells centrats en la figura de Giordano Bruno. És autor del conegudíssim llibre La utilitat de l’inútil, un contundent manifest en defensa de les humanitats.

Ha estat professor visitant de centres com l’Universitat de Yale (EUA); Paris IV-Sorbonne, CESR de Tours i IEA de París (França), el Wartburg Institute o el Max Planck de Berlín (Alemanya). És també membre del Harvard University Center for Italian Renaissance Studies i de la Fundació Alexander von Humboldt, així com membre d’honor de l’Institut de Filosofia de l’Acadèmia Russa de Ciències.

La seva intervenció en el TEDxReus2017 defensarà «la idea d’utilitat d’aquells sabers que tenen un valor essencial, del tot aliè a qualsevol finalitat utilitarista, ja que si deixem morir allò gratuït, si renunciem a la força generadora de l’inútil, si només escoltem el mortífer cant de sirenes que ens impel·leix a perseguir el benefici, tan sols serem capaços de formar una col·lectivitat malalta i sense memòria que, extraviada, acabarà per perdre el sentit de si mateixa i de la vida».