Núria Picas – exploració

picasNúria Picas va néixer a Manresa el 1976. És bombera de la Generalitat de Catalunya, i la seva vida sempre ha anat lligada a la natura i l’esport. És una corredora de muntanya i ciclista de muntanya. Des dels primers anys de la dècada del 2010 ha guanyat desenes de curses de muntanya com recull el seu impressionant palmarès. L’octubre de 2012 la Núria es va proclamar Campiona del Món d’Ultra trails, després de vèncer en proves tant exigents com la Kima, Cavalls del Vent i Templiers.

El març de 2015 es féu públic que la Núria emprendria una expedició al Makalu, la cinquena muntanya més alta del món. La qual cosa respon a un somni d’infantesa i coincideix amb el fet que el Makalu fou el primer cim coronat per una expedició manresana (1977), de la qual el seu pare formà part. L’expedició va prendre forma a l’abril amb previsió de fer el cim cap al voltants del 15-20 de maig. Malauradament, el terratrèmol del Nepal d’enguany va suposar l’abandó de l’expedició per quan els fos possible.

“Les ganes mentals de menjar-te el món, mouen muntanyes”

Joan Antoni Melé – ètica

mele

Joan Antoni Melé va néixer a Barcelona el 1951 i té estudis d’Economia i de Direcció Financera. Professional de la banca tradicional amb més de 30 anys d’experiència, l’any 2006 inicia la expansió de Triodos Bank a Espanya on va arribar a ser Sots-director General.

És col·laborador de diverses revistes i llibres, conferenciant habitual i professor universitari i d’escoles de negoci. Autor del llibre Dinero y conciencia ¿A quién sirve mi dinero? – Ed. Plataforma.

“Quan un es compromet amb allò que creu, els límits són més lluny del què es pensava i pots arribar allà on no t’hauries imaginat. Sé que canviarem el món. No sé quant de temps ens hi estarem, però sé que ho farem, entre tots”

Jaume Sanllorente – humanisme

sanllorente

Jaume Sanllorente és escriptor i periodista. Nascut a Barcelona el 1976, es va llicenciar en Periodisme per la Universitat Ramon Llull. Posteriorment va estudiar Cooperació al Desenvolupament a l’Institut d’Estudis per la Pau i la Cooperació i posteriorment a l’Institut d’Estudis de les Nacions Unides a l’Índia. És col·laborador en diferents mitjans de comunicació i editor en cap de l’agència de notícies Mumbai Action. És també professor al Màster de Lideratge i Desenvolupament Personal de la Universitat de Barcelona i membre del comitè assessor del Simposi Internacional Alleugeriment de la Pobresa en un Món de Mercat del Tata Institute of Social Sciences de Bombai.

Actualment ocupa el càrrec de president de l’oenagé Sonrisas de Bombay / Mumbai Smiles, que ell mateix va fundar el 2005. També presideix el Consell Assessor de l’ONG contra la lepra JAL. Els seus mètodes de lideratge i la seva trajectòria com a emprenedor són estudiats en universitats i escoles de negoci, com IESE, que el 2001 va publicar el Cas d’Estudi “Somriures de Bombai”, impartit a l’actualitat als alumnes de MBA internacionals.

Ha rebut nombrosos premis i distincions per la seva tasca humanitària. És autor, entre d’altres títols, de Somriures de Bombai, el viatge que va canviar el meu destí – Ed. Plataforma, traduït a vuit idiomes amb pròleg de Dominique Lapierre, de la novel·la La Cançó de la Concubina – Ed. Espasa i coautor de Bombai, més enllà dels somriures – Ed. Plataforma.

“Quan acabo un llibre que estic escrivint, em passo un dia plorant”

Eugenio Moliní – revolta

molini

Eugenio Moliní és consultor en disseny i gestió de processos de estrategitització i creixement organitzacional quan l’èxit depèn de la col·laboració entre múltiples actors amb diferents especialitats, perspectives i interessos.

Ha desenvolupat la metodologia de la Participació Genuïna i ha escrit un llibre sobre el tema. Format en Desenvolupament d’Organitzacions i Sistemes Internacionals pel Gestalt International Study Centre, Consulta Sistèmica pel Kensington Consultation Center, en Resolució de Conflictes Prolongats pel Norska Fredssenter i en Teràpia Gestalt per Gestalt Akademin i Skandinavien.

Ha treballat fonamentalment a Suècia, on ha viscut més de 30 anys i ha portat processos a Europa, Àfrica i Amèrica Llatina. Des del 2008 resideix de nou a Espanya, des d’on lidera el seu darrer projecte GAIT.És autor del llibre Participación genuina – Ed. Innobasque, però es pot descarregar gratuïtament a l’enllaç següent de BUBOK.

“(hay que) apoyar a las personas que promueven la transformación de las organizaciones en las que trabajan, o de las comunidades y territorios en los que viven, para que sus esfuerzos tengan mayor impacto sin causar daño a otras personas, ni a sí mismos”

Gina Tost – tecnologia

tost
Gina Tost va néixer a Barcelona el 1985. Té estudis d’Art Electrònic i Disseny Digital.

Comunicadora digital i col·laboradora en diversos màsters universitaris. Ha treballat em molts programes de ràdio i televisió a nivell nacional i internacional (del Japó a Mèxic). Segons ella mateixa indica, volia ser cuidadora de dofins fins que finalment es va adonar que tot la portava cap al món de la comunicació. Experta en videojocs, tecnologia i cultura, col·labora de forma regular al Diari Ara, a l’Expansión i a El Periódico.

Autora, juntament amb Oriol Boira del llibre Vida Extra: els videojocs com no els has vist mai – Ed. Columna.

“Les noves tecnologies són avui a l’abast de tothom. Qui no les conegui, serà un analfabet en el futur. Els nadius digitals no existeixen, perquè el coneixement de les eines no s’adquireix de naixement, cal aprendre’l”

Albert Medrán – control

medran

Albert Medrán va néixer a Sabadell el 1984. Llicenciat en Ciències Polítiques per la UPF i máster en Màrqueting i Comunicació Política, actualment és el Director de Comunicació de change.org en Español. Anteriorment va ser dels primers membres del departament de comunicació ‘online’ de Llorente y Cuenca.

Al juny de 2007 va començar el seu blog sobre comunicació política i l’any 2008 va guanyar el Premi Blogs Catalunya. Col·laborador ocasional de La Vanguardia.

“He pogut veure com l’activisme i la mobilització ‘online’ han explotat i s’han convertit en una eina que milions de persones fan servir cada dia”

Mònica Terribas – comunicació

terribas

Mònica Terribas va néixer a Barcelona el 1968. És periodista, llicenciada per la Universitat Autònoma de Barcelona, i doctora en Filosofia per la Universitat d’Stirling (Escòcia).

Ha treballat en diversos mitjans amb programes de gran èxit com per exemple La nit al dia, un programa d’anàlisi informativa que es va mantenir a la graella de TV3 entre el 2002 i el 2008. Precisament aquest any va ser nomenada directora de TV3, càrrec que va ocupar fins l’abril de 2012. A l’estiu del mateix any s’incorpora al diari Ara com a consellera delegada i editora, fins que el setembre de 2013 es posa al capdavant dels Matins de Catalunya Ràdio.

Mònica ha estat guardonada amb diverses distincions per la seva tasca professional, Ha rebut el Premi Nacional de Periodisme (2003), el Premi de l’Associació Espanyola de Professionals de Ràdio i Televisió (2003), el Premi Zapping al millor programa informatiu i el Premi Zapping a la millor conductora d’informatius (2004), el Premi de Comunicació Universitat Ramon Llull (2004), el Premi 1924 de Comunicació Audiovisual, concedit per Ràdio Associació de Catalunya(2004), el Premi Òmnium Cultural al millor programa de televisió (2005), el Premi Ciutat de Barcelona de televisió (2006), el Premi Quim Regàs de Periodisme (2009) i el Memorial Francesc Macià (2012) entre d’altres.

“És veritat que l’abast que pren una notícia quan ho passes per un mitjà potent és important…. quan el periodisme deixa de competir entre si i s’estableixen dinàmiques de col·laboració, quan s’aborden de forma coordinada temes sensibles tant des de mitjans de masses com des d’altres mitjans amb més capacitat d’incidir a les xarxes, quan ens complementem grans i petits, públics i alternatius… és quan les coses es poden transformar. Quan competim a veure qui pot més que l’altre no millorem com a societat”

Manel Esteller – innovació

esteller

Manel Esteller va néixer a Sant Boi de Llobregat el 1968. Llicenciat i Doctor en Medicina a la UB va realitzar els estudis postdoctorals a la John Hopkins University de Baltimore. Investigador convidat a la Universitat de Sant Andrews (Escòcia). Professor associat de la UB i director del programa d’epigenètica i biologia del càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge. Té diversos premis nacionals i internacionals destacant el Premi Severo Ochoa (2013) o The World Health Summit and Pfizer Award for Innovation in Biomedical Research (2010).

És director de diverses tesis, autor de centenar d’articles i conferenciant habitual sobre epigenètica. També és editor associat del Journal of the Nacional Cancer Institute i editor en cap de la revista Epigenetics.

“La recerca és una aventura que mai saps on et portarà. És el meu viatge interior”

Fina Mauri – progrés sostenible

mauri

Fina Mauri és nascuda a Reus. Doctora en Medicina per la UAB. Actualment és Cardiòloga Intervencionista i Cap de Secció de la Unitat Hemodinàmica de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona i és la Directora del Pla director de malalties circulatòries del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. És especialista en cardiologia des del 1987 i com a tal va treballar a l’Hospital de Bellvitge (Barcelona) entre 1989 i 1999. Ha estat presidenta del Grup de Treball d’Ecografia Intravascular de la Secció d’Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista de la Societat Espanyola de Cardiologia entre 2003-2005 i presidenta de la Secció d’Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista de la Societat Espanyola de Cardiologia de 2006 a 2009.

El 2012 funda Sutra del Cor Cardiologia SL per promoure l’educació en el camp de la salut amb especial èmfasi en la salut cardiovascular i la salut emocional.

Ha generat un nombre impressionant de contribucions científiques: més de 2 capítols en llibres, més de 34 articles en revistes nacionals i internacionals, i més de 250 comunicacions en congressos nacionals i internacionals.

“M’encanta explicar el que ha sorgit de barrejar coneixement i acció. Potser és això el que agrada, el meu desig de compartir, d’empatitzar, d’establir una comunicació “no violenta”, de considerar a qui tinc davant com algú que té la seva pròpia experiència i que, per tant, pot aportar a l’esdeveniment tant o més que jo”

Mònica Bernabé – dominació

bernabeMònica Bernabé va néixer a Barcelona el 1972 i és llicenciada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i treballadora pels drets humans. L’any 2000 després del seu primer viatge a Afganistan i Peshawar va fundar la Asociación por los Derechos Humanos en Afganistan – ASHDA que té com missió principal la ajuda a les dones afganes. A partir d’aquell moment torna anualment a Afganistan fins que a mitjans de l’any 2007 s’hi estableix definitivament. Principalment publica a El Mundo i és col·laboradora habitual de RAC1, RNE i Canal Sur Televisión.

Ha rebut els guardons Julio Anguita Parrado de periodisme l’any 2010, el Premi Proteus en l’àmbit de la Cultura i la Comunicació l’any 2011 i l’any 2013 va rebre els premis Cirilo Rodríguez de Periodismo i el Premi Derechos Humanos.

És autora del llibre Afganistán, crónica de una ficción – Ed. Debate.

“Cap home vol renunciar a tenir una propietat, perquè, si compres una dona, forma part dels teus béns, i pots decidir què vols fer amb ella”

Martín Azúa – art/disseny

azua

Martín Azúa es un dissenyador basc que treballa a Barcelona des de l’any 1994. Compagina la seva activitat professional com dissenyador d’objectes i espais per importants empreses amb un treball més especulatiu. Pertany a una categoria de dissenyadors que considera els mètodes experimentals com part fonamental del procés de disseny. Entre els seus projectes més coneguts està la “Casa Básica” que des del 2007 forma part de la col·lecció permanent del MOMA de New York, les medalles dels campionats del món de Natació Barcelona 2003, i el disseny de l’Exposició SED per la Expo de Zaragoza 2008. El projecte “Especies en evoluació” per Roca va ser guardonat amb un premi FAD d’arquitectura efímera 2008. Està particularment interessat en la incorporació dels processos naturals a la vida cotidiana i la utilització de recursos artesanals per salvaguardar la diversitat cultural i tecnològica.

Entre altres premis ha estat guardonat amb el Premio Ciutat de Barcelona 2000, Premi FAD d’Arquitectura / Efímers 2008, Premi Design Plus 2009, Premi Interiorismo Plus 2009, Premi AD millor dissenyador 2010 i el Premi Delta de Plata 2007 i 2011.

“En el ámbito de las ideas no hay fronteras entre las disciplinas, la información se mueve en un estrato compartido donde no existen jerarquías ni limitaciones”

Daniel Innerarity – governança

innerarityDaniel Innerarity és catedràtic de filosofia política i social, investigador Ikerbasque a la Universitat del País Basc i director de l’Institut de Governança Democràtica. Ha estat professor convidat en diverses universitats europees i americanes, recentment a la Universitat de la Sorbona (Paris I) i en el Robert Schuman Centre for Advanced Studies de l’Institut Europeu de Florència i a la London School of Economics and Political Science. Actualment és Director d’Estudis Associat de la Maison des Sciences de l’Homme, a Paris. Ha estat membre del Consell d’Universitats, a proposta del Senat espanyol, pertany a l’Acadèmia de la Llatinitat i a l’Acadèmia Europea de Ciències i Arts, amb seu a Salzburg.

Entre els seus darrer llibres cal destacar Ètica de l’hospitalitat – Edt. Península, La transformació de la política – Edt. Península, La societat invisible – Edt. Espasa, El nou espai públic – Edt. Espasa,El futur i els seus enemics – Edt. Paidós, La humanitat amenaçada: governar els riscos globals amb Javier Solana – Edt. Paidós i La democràcia del coneixement – Edt. Paidós. La major part dels seus llibres han estat traduïts al Francès, Anglès, Portuguès i Italià.

Entre altres premis ha estat guardonat amb el Premi d’Humanitats, Arts, Cultura i Ciències Socials de Eusko Ikaskuntza; el Premi Príncep de Viana de la Cultura 2013, el Premi d’assaig Miguel de Unamuno, el Premi Nacional de Literatura en la modalitat d’Assaig, el Premi Espasa d’Assaig

La revista francesa Le Nouvel Observateur el va incloure l’any 2005 en una llista dels 25 grans pensadors del món.

“Un mundo de todos y de nadie es un mundo que ha de ser pensado y gobernado con unas categorías diferentes de las del Estado-nación”

Bruno Kaufmann – democràcia

kaufmannBruno Kaufmann va néixer a Suïssa el 1965. Té estudis de Ciència Política, Història Europea Oriental i Llengües Nòrdiques. Va realitzar els estudis de postgraduació a l’universitat de Gothenburg en Desenvolupament de Conflictes; i de doctorat a les universitats de Cambridge i Hawai en Democràcia Transnacional i Global. Després d’un temps treballant amb la ONG “Berne declaration” va esdevenir el coordinador d’una xarxa de ciutadana europea per la preparació d’una “constitució transnacional amb drets democràtics”. Deu anys més tard, va ser nomenat el primer director del “Initiative & Referendum Institute Europe”.
Bruno és molt actiu a nivell internacional com co-fundador i co-president del “Global Forum on Modern Direct Democracy”. També és l’editor en cap de la iniciativa people2power.info.

“Si volem ciutadans genuïnament transnacionals i actius, hem d’invertir molt en la creació de serveis públics que informin, orientin, fomentin i donin suport als individus i als grups per fer sentir la seva veu”

Eduard Vallory – educació

valloryEduard Vallory va néixer a Barcelona el 1971. Doctor en Ciències Polítiques i Socials (UPF), màster en Ciències Socials (University of Chicago), llicenciat en Filosofia (UB) i en Periodisme (UPF) i diplomat en Alta Direcció d’Empreses (IESE). És analista social i expert en gestió del canvi, centrat en la millora de l’educació. Actualment és president del Centre UNESCO de Catalunya i membre del Patronat del Barcelona Institute of Science and Technology. Ha estat director de la Barcelona Graduate School of Economics, Visiting Scholar de la New York University, Research Fellow de la University of Cambridge i cap del Gabinet del Conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat. Antic responsable de l’escoltisme català, ha publicat Educar en la política: Dotze raons per a la participació en la vida pública – Edt. Pòrtica i World Scouting: Educating for Global Citizenship (Palgrave MacMillan). Ha estat columnista dels diaris Avui i Expansión.

“No havia estat mai tan urgent replantejar el propòsit de l’educació i l’organització de l’aprenentatge”

Joan Carreras – identitat

janquim204x357 Joan Carreras va néixer el 1962 a Barcelona. Professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL) i Escriptor. Amb les seves últimes novel·les ha guanyat els premis Sant Jordi i Ciutat de Barcelona. Ha treballat a diversos mitjans de comunicació, entre els quals TV3, on va impulsar l’informatiu infantil Info-K. A les xarxes és conegut com @janquim. Destacar les seves darreres noveles Carretera secundària – Proa, Cafè Barcelona – Proa i Àguila Negra – Proa.

“…/….”

Jaume Sanz – música

sanzJaume Sanz va néixer el 1997 a Valls. Actualment és estudiant de Direcció d’empreses, però ho combina amb una gran passió per la música. Ja fa més de 10 anys que toca el piano i 5 que toca la guitarra. A més a més, li agrada cantar i, com a resultat de l’afició per la música i per la fotografia, fa un any va decidir començar a produir els seus propis enregistraments per a un canal de Youtube que s’estrenaria el 14 de setembre. En aquest sentit, ha après a gravar i editar so i vídeo, mesclar, masteritzar,… de manera autodidacta, alimentat per una gran força de voluntat.

Amb un micròfon, una tarja de so, una càmera i paciència, ha aconseguit que els seus vídeos a Youtube superin les 30.000 reproduccions totals en un sol any. Al canal s’hi poden trobar originals i versions, amb uns formats molt variats que van des de l’a capella fins als mashups, passant pels enregistraments de concerts en directe. Val a dir que li agrada molt col·laborar amb altres músics i donar-los l’oportunitat de donar-se a conèixer a la xarxa.

Aquest juny ha llançat la seva primera cançó pròpia, Sempre junts, dedicada als seus millors amics, i des d’aleshores ja ha acumulat 3.100 visites. Entre els seus propers projectes hi trobem la publicació d’una nova cançó pròpia i de diferents versions de cançons, tant de clàssics de la música com actuals.