De nou lluirà

“De nou lluirà”. Lluís Domènech i Montaner va deixar aquest missatge dins un estel de vuit puntes que decora el sostre del Pavelló dels Distingits a l’Institut Pere Mata de Reus. Volem que el fil conductor del TEDxReus sigui aquesta frase que trobem al sostre de la sala on farem les xerrades: “De nou lluirà”.

L’Estrella amb la frase “De nou lluirà” té múltiples interpretacions amb un únic fil conductor. Cal tenir en compte que apareix conjuntament amb la figura d’una dona amb els ull tapats i una balança, símbol de justícia. Domènech i Montaner fa una relació directe entre justícia i raó i la lectura té sentit:

  • En referència a la salut mental, la raó tornarà a lluir en el cap de les persones que estan internades al pavelló per motius de salut.
  • En referència a la seva manera d’entendre el món, és la llum de les idees, que llueix per sobre d’un moment fosc. Es creu que els modernistes tenien un vincle amb la maçoneria i per tant defensaven un ideari racionalista, en què la justícia s’assimila a la raó i la raó és l’eina per treballar per un món millor.
  • En referència a l’ideari catalanista de Lluís Domènech i Montaner, és un desig perquè les glòries catalanes tornin a lluir en un moment fosc.

En el fons, com tota bona obra d’art, és un missatge amb múltiples lectures, que permet que cadascú en faci una adaptació. En essència és un crit d’esperança i d’optimisme que creu que cadascú trobarà la llum en allò que busca i desitja, si des d’una acció raonada i assenyada treballa per a aconseguir-ho. Malgrat el món és com és, la raó ens impulsa en la recerca de la llum.

Aquest volem que sigui l’esperit TEDxReus.

El hashtag que utilitzarem serà #de9lluirà.

 La imatge del sostre del Pavelló dels Distingits, amb la inscripció “De nou lluirà” és de Manel Miró Alaix. En Manel també ens ha ajudat a conèixer la intenció i el sentit que en Domènech i Montaner devia tenir per coronar la sala amb la frase “De nou lluirà” .